کاهش شدید جمعیت حیوانات وحشی

بز کوهی آفریقایی

بر اساس آمار و اطلاعاتی که انجمن جانورشناسی لندن گردآوری کرده است، از سال ۱۹۷۰ تا کنون بین یک چهارم تا یک سوم حیوانات وحشی جهان از میان رفته اند.


گزارش این انجمن نشان می دهد که ۲۵ درصد از جمعیت گونه های که در خشکی زندگی می کنند و ۲۸ درصد از جمعیت جانداران دریایی نابود شده است. در این گزارش که "راهنمای کره جانداران" خوانده شده، آمده است که انسانها هر سال حدود یک درصد ازجمعیت دیگر گونه های جانوری را از میان می برند و یکی از بزرگترین نمونه های انقراض نسل به شمار می آید که در شرف وقوع است. آلودگی هوا، کشت و کار، گسترش شهرها و صید و شکار بی رویه از عوامل موثر در این نابودی هستند.
دلفینهای رودخانه ای
در گزارش انجمن جانورشناسی لندن که با همکاری "صندوق جهانی حیات وحش" (WWF) تهیه شده است، با استفاده از از اطلاعات موجود در نشریات علمی و پایگاههای اینترنتی سرنوشت بیش از ۱۴۰۰ نوع ماهی، دوزیست، پرنده، پستاندار و خزنده دنبال شده است.
در گزارش آمده که طی ۳۵ سال، یعنی از سال ۱۹۷۰ تا ۲۰۰۵ جمعیت این جانوران ۲۷ درصد کاهش یافته است.
از آسیب پذیرترین گونه ها، حیوانات دریایی بوده اند که جمعیت آنها فقط ظرف ده سال (از ۱۹۹۵ تا ۲۰۰۵) ۲۸ درصد کاهش پیدا کرده است. بزکوهی آفریقایی، شمشیرماهی و کوسه های سرچکشی از گونه هایی هستند که بشدت تحت تاثیر این روند نابودی قرار گرفته اند. نسل یک نوع دلفین هم که دلفین رودخانه یانگ تسه خوانده می شود، به احتمال زیاد کاملا از میان رفته است.
این گزارش پیش از برگزاری نشست "کنوانسیون تنوع زیستی" در شهر بن آلمان منتشر شده است. در سال ۲۰۰۲ کشورهای عضو این کنوانسیون وعده دادند که تا سال ۲۰۱۰ ، میزان نابودی گونه های جانوری و گیاهی را تا حد قابل توجهی کاهش دهند. اما به گفته انجمن جانورشناسی لندن، دولتهای جهان از آن هنگام تا کنون نتوانسته اند سیاستهای لازم را برای تحقق این هدف به اجرا بگذارند.
اثرات نابودی حیات وحش بر انسانها
بر اساس پیش بینی صندوق جهانی حیات وحش، انتظار می رود طی ۳۰ سال آینده، تغییرات آب و هوایی هم به تهدیدی جدی علیه گونه های حیات تبدیل شود.
کالین باتفیلد، یکی از مسوولان این نهاد می گوید: "تنوع زیستی پشتوانه سلامت کره زمین است و بر حیات ما تاثیر مستقیم دارد. از این رو، نگران کننده است که می بینیم با وجود آگاهی فزاینده از مسائل زیست محیطی، هم چنان شاهد تسریع روند نابودیها هستیم."
ناکامی در توقف این روند بر حیات انسانی هم تاثیر مستقیم خواهد داشت. به گفته جیمز لیپ، مدیر کل این صندوق، کاهش تنوع زیستی به معنای رویارویی میلیونها نفر با آینده ای است که در آن منابع غذایی در برابر آفات و بیماریها آسیب پذیر است و ذخایر آب ناکافی است.
صندوق جهانی حیات وحش از کشورهای شرکت کننده در اجلاس بن خواسته که به تعهدات خود پایبند باشند، در ایجاد و حفظ مناطقی امن برای نگهداری از جانوران وحشی به جد کوشش کنند و با تسریع اقداماتی که برای مبارزه با روند نابودی جنگلها انجام می دهند، تا سال ۲۰۲۰ این روند را متوقف سازند.

منبع: بی بی سی