چرا هامون خشک شد

همان طور که انتظار می‌رفت هامون دوباره خشک شد. تالابی که معیشت هزاران خانوار سیستانی در گرو حیات این تالاب است. به نوشته همشهری این در حالی است که کارشناسان پیش از این بارها هشدار داده بودند اگر مسئله حقابه این دریاچه حل نشود نباید به حیات آن امیدوار بود.


در حال حاضر نیز، آخرین امید، رایزنی‌های مسئولان محیط‌زیست با سازمان‌های بین‌المللی و طرف‌های افغانی است. اینکه افغان‌ها برای رعایت حقابه این تالاب مجاب خواهند شد؛ پرسشی است که تا دریافت پاسخ آن باید چشم به آسمان دوخت، آسمانی غبارآلود که بیش از هرچیز بادهای 120 روزه را نوید می‌دهد نه باران را.
پرویز آرامنش، مدیر اداره کل حفاظت محیط‌زیست استان سیستان و بلوچستان، در گفت‌وگو با میراث خبر با این عبارت کوتاه از خشک شدن هامون خبر داد: چند روز پیش برای بازدید به دریاچه هامون رفتیم. متأسفانه این دریاچه‌ کاملا خشک شده‌است.
وی در ادامه گفت: در هامون صابری و هیرمند، حتی یک قطره آب هم باقی نمانده است. در هامون پوزک هم تنها مقداری آب باقی مانده که آن‌هم تا مدتی دیگر خشک می‌شود.وی افزود: به‌دلیل خشک شدن هامون‌ها، طوفان‌های شدیدی در منطقه به وجود آمده است؛
به‌طوری که ما از ابتدای ورود به منطقه تا لحظه خروج از آن درگیر این طوفان‌های شدید بودیم. به گفته آرامنش، خشک شدن هامون معضلات اجتماعی و اقتصادی فراوانی برای مردم زابل به‌وجود آورده؛ از جمله شغل بسیاری به‌خطر افتاده است.
وی خاطر نشان کرد: اگر مردم این منطقه دامی داشتند به‌خاطر هامون بود و علوفه آنها از طریق این دریاچه تامین می‌شد به همین دلیل برخی از مردم منطقه به شغل‌های کاذب رو آورده‌اند.
وی تصریح کرد: استان سیستان و بلوچستان در زمینه خشکسالی تجربه‌های زیادی دارد، اما امید ما در سال‌جاری به استمرار حیات مجموعه تالاب‌های هامون نقش بر آب شد و این منطقه زیبا و منحصربه‌فرد به‌طور کامل خشک شد.
مدیرکل محیط‌زیست استان سیستان و بلوچستان یاد‌آور شد: خشکسالی‌های پی‌درپی باعث شد تا مجموعه تالاب‌های هامون که تا سال 1378 با حجمی بالغ بر 8 میلیارد متر مکعب؛
عامل اصلی حیات در منطقه سیستان شناخته می‌شد، خشک شود. سال گذشته با افزایش نسبی بارندگی کمتر از نیمی از حجم این دریاچه مجددا پرآب شد. اما متأسفانه این شرایط در سال‌جاری پایدار نماند.
آرامنش در ادامه گفت: تالاب هامون از لحاظ اقتصادی برای ساکنان سیستان اهمیت فراوانی دارد و از نظر زیست‌محیطی نیز منبعی عظیم و مهم به شمار می‌رود.
منطقه حفاظت شده هامون، به‌علت قرارگرفتن در مرکز مناطق کویری و نیمه‌کویری کشورهای ایران و افغانستان، در حقیقت تنها مأمن زیست پرندگان مهاجر در شرق کشورمان محسوب می‌شود. تهدید سلامت شهروندان
مدیر کل محیط زیست استان سیستان و بلوچستان،خشک شدن دریاچه هامون را باعث به‌خطر افتادن سلامت مردم زابل دانست و گفت: از یک سو، مردم منطقه دچار انواع بیماری‌های تنفسی و چشمی شده‌اند و از سوی دیگر آب شرب مردم منطقه نیز تحت‌تأثیر قرار گرفته است.