قزاقستان آلوده‌کننده‌ترین کشور حاشیه خزر

رئیس دبیرخانه برنامه محیط زیست دریای خزر گفت: قزاقستان آلوده‌کننده‌ترین کشور حاشیه دریای خزر است.فریتز شلینگمن، مشاور ارشد برنامه حفاظت از محیط زیست  سازمان ملل در خصوص آلودگی ناشی از زباله‌های اتمی افزود: در زمان اتحاد جماهیر شوروی، متأسفانه دفن زباله‌های اتمی را در سواحل دریای خزر داشتیم، اما خوشبختانه این موضوع با برگزاری همایش‌ها و پیشنهاد راهکارهای جایگزین به طور کامل منتفی شد.


به گزارش ایسنا، وی افزود: امروزه به هیچ وجه دفن زباله‌های اتمی را در سواحل دریای خزر نداریم و حتی برنامه‌هایی برای پاکسازی زباله‌های پیشین داریم تا اثری از آنها در محیط زیست دریای خزر باقی نماند.

رییس دبیرخانه برنامه محیط زیست دریای خزر در خصوص مهمترین عوامل آلودگی دریای خزر گفت: خطرهای بالقوه‌ای نظیر خطوط لوله‌های نفتی، ماهیگیری بیش از حد و کشتیرانی غیرقانونی و ... موجب نابودی سریع محیط زیست خزر می‌شود. از این رو تنها راه پیشگیری از این آلودگی‌ها تصویب و پیگیری راهکارهای مناسب برای مقابله با آنهاست.

وی با اشاره به این که امروزه وضعیت دریای خزر به لحاظ زیست‌محیطی در شرایط قابل قبولی قرار دارد، افزود: با توجه به پیشگیری‌های صورت گرفته، آلودگی محیطی این دریا هم‌اکنون به میزان قابل توجهی کاهش یافته است. هرچند که آلودگی‌های دریای خزر زیاد نیست، اما یک خطر بالقوه محسوب می‌شود.

رییس دبیرخانه برنامه محیط زیست دریای خزر با اشاره به افزایش ماهیگیری‌های غیرمجاز در دریای خزر گفت: متأسفانه این امر موجب شده تا نسبت جمعیت آبزیان بزرگ و کوچک دریای خزر بویژه «فک دریای خزر» نسبت به چندین سال گذشته کاهش یابد اما امیدواریم این امر با کمک راهکارهای اساسی و آموزش ماهیگیران حل شود.وی با اشاره به این که باید آینده‌نگر باشیم، تصریح کرد: پیشگیری بهتر از درمان و کم‌هزینه‌تر از آن است. به عنوان مثال پاکسازی آلودگی خزر بسیار پرهزینه‌تر از بررسی نشت نفت از لوله‌های انتقال است.

رییس دبیرخانه برنامه محیط زیست دریای خزر به دومین نشست نمایندگان کشورهای عضو کنوانسیون حفاظت از محیط زیست دریای خزر (کنوانسیون تهران) اشاره کرد و گفت: مسأله مورد بحث و اصلی مطرح شده در این نشست یافتن راهکارهای پیشگیری از آلودگی محیط زیست دریای خزر بوده است.وی در مورد محل دبیرخانه دائمی کنوانسیون حفاظت از محیط زیست دریای خزر گفت: این موضوع مربوط به مسائل سیاسی کشورهای عضو است و هنوز در این خصوص توافقی صورت نگرفته است.

رییس دبیرخانه برنامه محیط زیست دریای خزر افزود: مقر کنونی دبیرخانه موقت کنوانسیون حفاظت از محیط زیست دریای خزر در «ژنو» است و هنوز در مورد تغییر دبیرخانه، کشورهای عضو به نتیجه قابل توجهی دست نیافته‌اند.