پستاندار غیربومی توازن طبیعی گیلان را تهدید می‌کند

Raccoon.jpg Raccoon picture by tarahomi


پستاندار غیربومی کوچکی به نام راکون با تهاجم به توازن طبیعی غرب‌گیلان، جایگاه اکولوژیک بسیاری از پستانداران دیگر را اشغال کرده است. به گزارش ایرنا، محمود فرج پور روز گفت: گونه غیربومی راکون متاسفانه به اشتباه یا به عمد درسال‌های گذشته توسط اشخاصی به استان گیلان وارد شده است و این پستاندار مهاجم هم اکنون چرخه پیچیده غذایی اکوسیتسم‌های بوته زار و جنگلی این استان را برهم زده است.


وی اظهارداشت: راکون پستانداری بسیار مقاوم و همه چیز خوار است و گیاهان، برگ درختان و پستانداران کوچک را مورد تغذیه قرار می دهد و به دلیل تنوع در رژیم غذایی توانسته است جایگاه اکولوژیک بسیاری از پستانداران دیگر جنگل‌های گیلان را اشغال کرده و نسل آنها را باخطر مواجه سازد. وی خاطر نشان کرد: این پستاندار کوچک غیربومی اولین بار در سال 1364 توسط اداره محیط زیست تالش گزارش شد که هم اکنون بومیان منطقه به عنوان یک آفت از این گونه نام می‌برند.
وی گفت: این پستاندار غیربومی در مناطق تالش، رضوانشهر، ماسال و آستارا وارد مرغدانی‌ها می‌شود، تخم‌مرغ و مرغها را مورد تغذیه قرار می‌دهد. فرج پور افزود: راکون به دلیل زاد و ولد زیاد و توانایی زندگی در جایگاه‌های مختلف مانند تنه درختان، لابلای علف‌های بوته‌ای، کنار آبگیرها به راحتی لانه سازی کرده و از لانه انواع سنجاب‌ها و تشی‌ها استفاده می‌کند و با تهاجم به این لانه‌ها ساکنان آنها را مورد تغذیه قرار می‌دهد.
وی اظهارداشت: جایگاه زندگی راکون قاره آمریکا و بخشی از اروپا است و این پستاندار به راحتی اهلی شده و رفتارپذیر است و به سبب جذاب بودن رفتار، این جانور مورد توجه قرار می‌گیرد.
وی از این گونه غیر بومی به عنوان یک معضل در غرب گیلان یاد کرد و افزود: تحقیقات پایه‌ای در این زمینه انجام نشده ولی مطالعاتی در خصوص نحوه مبارزه با آن در حال انجام است.
این کارشناس محیط زیست نسبت به نگهداری گونه‌های وحشی غیربومی هشدار داد و گفت: علاقه‌مند شدن و نگهداری موجودات جنگلی وحشی در منزل ضمن اینکه از فرهنگ زیست محیطی به دوراست، آثار و تبعات منفی را می‌تواند به دنبال داشته باشد.
وی تصریح کرد: بسیاری از گونه هایی که مورد علاقه مردم هستند ممکن است غیربومی بوده و این گونه‌ها به هر دلیل اگر وارد اکوسیستم شوند می‌توانند توازن و تعادل اکوسیستم را برهم بزنند که با ورود راکون هم اکنون این مشکل در استان گیلان اتفاق افتاده است.
وی از عموم مردم خواست از نگهداری گونه‌های غیربومی خارج از کشور برای موانست در حریم خانواده خودداری کنند که هم احتمال انتقال بیماری‌های ناشناخته و هم احتمال ورود این گونه‌ها به اکوسیستم گیلان و وارد کردن ضربات مهلک به زنجیره غذایی طبیعت این استان وجود دارد.
این کارشناس محیط زیست گفت: اگر کسانی گونه‌های غیربومی را وارد محیط های زندگی خود کرده و در نگهداری آنها با مشکل مواجه شده‌اند می‌توانند با گزارش به محیط زیست از راهنمایی‌های کارشناسان برخوردارشوند.


منبع: همشهری آنلاین