کشف رد پای یک و نیم میلیون ساله 'انسان'
قدیمی ترین رد پایی که نشانه های آناتومی پای انسان مدرن در آن آشکار است در کنیا کشف شده است. این ردپای یک میلیون و 500 هزار ساله برخلاف ردپاهای قدیمی تر وجود قوسی برجسته و انگشتان کوتاه و هماهنگ را آشکار می کند.



اندازه رد پای کشف شده در کنیا که به "هومو ارکتوس" نسبت داده می شود منعکس کننده جثه ای با قد و وزنی مشابه انسان امروزی با همان سبک گام برداشتن است. نتایج این یافته در نشریه علمی "ساینس" چاپ شده است.
البته پیش از این رد پاهایی به قدمت سه میلیون و 700 هزار سال کشف شده بود که به یکی از اجداد انسان امروزی یعنی "اوسترالوپیتکوس" تعلق داشت و در سال 1978 در تانزانیا پیدا شد.
با این حال آن رد پاها نشان دهنده کفی نسبتا صاف (بدون قوس) و زاویه ای خیلی بزرگتر میان انگشت بزرگ و سایر انگشتان بود که نمایانگر پاهایی است که در چسبیدن و بالا رفتن کاربرد داشته است. اینکه چگونه آن پاهای مشابه پستانداران اولیه به شکل امروزی در آمده است روشن نیست.
به گفته متیو بنت از دانشگاه بورنمات در بریتانیا و محقق اصلی در این مطالعه یکی از ویژگی های این رد پای تازه این است که در آن هیچ اثری از استخوان پا نیست. این رد پاها در نزدیکی ایلیرت در شمال کنیا کشف شد. این محوطه باستانی، روی یک تپه کوچک، از رسوباتی به عمق چند متر تشکیل شده که محققان با دقت آن حفر کردند.
آنچه آنها یافتند مجموعه ای از رد پاها بود که یکی در عمقی پنج متر پایین تر از دیگری قرار داشت. تله ای از ماسه و گدازه آتشفشانی این دو را از هم جدا می کرد. محققان تخمین می زنند که اختلاف زمانی ایجاد رد پاها حدود 10 هزار سال است.
این یافته سرنخی مهم برای پی بردن به نحوه تکامل انسان امروزی و همچنین وضعیت هومو ارکتوس در محیط زیستش به دست می دهد. هومو ارکتوس جهش بزرگی در تکامل انسان بود به طوری که این گونه هم غذاهای متنوع تری نسبت به گونه های پیشین مصرف می کرد و هم زیستگاه های متنوع تری داشت و به علاوه اولین نمونه از هوموها بود که از آفریقا بیرون آمد.


منبع: بی بی سی